Sárgatúró

A sárgatúró hagyományos húsvéti eledel a kárpátaljai görögkatolikus családoknál. Szinte minden településen ismerik és beteszik a pászkás kosárba a sonka és a pászka mellé. Csak az ünnepre készítik. Többféle változata is van. Van, aki mazsolával ízesíti, más megsüti a kész sárgatúrót. A tetejére kereszt alakban díszt készítenek borsból, szegfűszegből.

A neve becsapós, ugyanis egyáltalán nem tartalmaz túrót. Tojásból és tejből készül.

Hozzávalók: 0.5 l tej, 5 db tojás (ahány dl tej, annyi tojás), 2 ek cukor (ízlés szerint), 1 ek vaníliás cukor (ízlés szerint), 1 csipet só.

Elkészítés:

A tejet a cukrokkal és a sóval felforraljuk.

A tojásokat beleütjük egy tálba, és nagyon lazán villával éppen átkavarjuk.

Amikor a tej felforrt, beleöntjük a tojásokat, lassú tűzőn folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen össze nem állnak.

Vászonruhába rakjuk, összekötjük, fellógatva, hagyjuk kicsöpögni a levét.

Tálalásig hűtőben tároljuk.